Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Karkasiko vedenkulutus käsistä taloyhtiöissä?

Tiedote 14.3.2013

Isännöintiliitto: Karkasiko vedenkulutus käsistä taloyhtiöissä?

Kerrostaloasukkaat lotraavat 155 litraa vettä vuorokaudessa ja rivitaloasukkaat 140 litraa. Hyvä tavoite on 100 litraa. - Vedestä maksetaan yhtiöjärjestyksessä olevan perusteen mukaan, joka on yleensä henkilöluku tai pinta-ala. Kun kaikki asukkaat sitoutuvat käyttämään vettä säästeliäästi, asumiskustannukset pysyvät kurissa, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen muistuttaa.

Eniten vettä tuhlataan suihkussa. Kuuman veden käyttöä kannattaisi kuitenkin tarkkailla, sillä 20 % kotitalon kaikesta energiasta kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Kuuma vesi on yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. - Kuuman veden käytön vähentäminen on tärkein asia, johon asukas voi vaikuttaa heti ja helposti, Kauranen jatkaa.

Säästöä säännöllisellä viestinnällä

Isännöintiliiton teettämän Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset paljastivat, että asukkaat tuntevat taloyhtiöiden hallitusten mielestä energia-asiat huonosti tai erittäin huonosti. 85 prosenttia vastaajista piti energia-asioista tiedottamista kuitenkin erittäin tärkeänä tai tärkeänä.

- Nopein ja tehokkain tapa vähentää esimerkiksi juuri vedenkulutusta taloyhtiössä on neuvoa asukkaita käyttämään vettä järkevästi. Taloyhtiön hallituksen vastuulla on huolehtia, että asukkaille viestitään energia-asioista säännöllisesti. Isännöinti hoitaa viestinnän käytännössä, Kauranen huomauttaa.

Näin käytät vettä järkevästi

  • Älä lotraa! Sulje vesihana aina, kun et käytä vettä. Suihkussa vettä säästyy 12 litraa minuutissa, kun hanan pitää kiinni saippuoinnin ja hiustenpesun ajan.
  • Ilmoita heti taloyhtiösi huoltoyritykselle, jos huomaat, että wc-istuin tai vesihana vuotaa. Taloyhtiön vesilasku saattaa vuotavien wc-istuinten takia kasvaa jopa tuhansilla euroilla kuukaudessa.
  • Tiskaa astiat astianpesukoneessa. Astioiden peseminen astianpesukoneessa on huomattavasti energiatehokkaampi kuin käsin tiskaus. Juoksevan veden alla tiskaamiseen kuluu jopa 120 litraa vettä 10 minuutissa.

Lisätiedot

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö, Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata:
www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Energia ja koti - Ohjeita ja tietoa asukkaalle, Isännöintiliitto 2013
www.isannointiliitto.fi/oppaat

Pihaparlamentti-blogi: Pakkanen paukkuu, patteri hohkaa

Yhteenveto Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksista

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 14.3.2013 08:41