Etusivu > Ajankohtaista > Kosteus- ja homeongelmien torjunnassa epäonnistuttu

Kosteus- ja homeongelmien torjunnassa epäonnistuttu

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintö rakennusten kosteus- ja homevaurioista on valmistunut. Sen mukaan viime vuosikymmeninä tehdyillä toimilla ei ole kyetty vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuneita terveyshaittoja ja kansantaloudellisia menetyksiä.

Epäonnistuminen johtuu muu muassa siitä, ettei rakentamisen laadussa ole tapahtunut parannusta. Lisäksi rakennusten kunnossapidossa ja korjauskulttuurissa on edelleen merkittäviä puutteita.

Mietinnössä kiinnitetään huomiota erityisesti koulujen, päiväkotien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusten huonoon kuntoon. Valiokunta on erittäin huolestunut kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista lasten ja nuorten terveyteen. Valiokunnan arvion mukaan n. 62 000-94 000 peruskoululaista ja 12 000-18 000 lukiolaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille.

Tarkastusvaliokunta esittää mietinnön perusteella eduskunnan hyväksyttäväksi kannanoton, joka sisältää 14 eri toimenpidekohdetta. Toimenpiteet koskevat muun muassa rakentamisen kosteudenhallinnan ja osaamisen parantamista, säädösten muutostarpeita, rakentamisen vastuiden selkeyttämistä sekä oireilevien ja sairastuneiden tutkimusten, hoidon ja tuen parantamista.

Mietinnön valmistelussa kuultiin yli 70 asiantuntijaa. Myös Isännöintiliitto oli tarkastusvaliokunnan kuultavana aiheesta marraskuussa 2012.

Lähde: Eduskunta

Julkaistu: 6.5.2013 14:11