Etusivu > Ajankohtaista > ROTI 2013 -raportti: Korjausvelka kuriin

ROTI 2013 -raportti: Korjausvelka kuriin

Rakennuskannan korjausvelka pitää saada kuriin ennakoivan rakennusten hoidon avulla, todetaan Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2013 -raportissa. Raportissa selvitettiin rakentamisen ja kiinteistönpidon asiantuntijoiden näkemyksiä rakennetun ympäristön nykytilasta ja tulevaisuudesta. Aiheesta teetettiin myös kansalaiskysely.

Rakennetun omaisuuden nykytilaa arvioitiin kouluarvosanoilla. Raportin mukaan rakennuskannan heikoimpia lenkkejä ovat muun muassa lähiökerrostalot ja vanhat rivitalot. Asiantuntijat ja kansalaiskyselyyn vastanneet antoivat rakennuksille kouluarvosanaksi 7+. Arvosanat laskivat edellisestä tarkastelusta, ja suunnan nähtiin olevan yhä huonompaan päin.

Yleisiä syitä heikkenemiselle olivat mm. kustannustason nousu, kunnossapidon määrärahojen pieneneminen, rakenteiden elinkaaren päättyminen ja heikko tilaajaosaaminen. Asiantuntijoiden mielestä alalla myös toistetaan samoja virheitä vuodesta toiseen.

Kansalaiskyselyssä selvisi, että suomalaiset arvostavat asumisessaan ennen kaikkea riittävää tilaa, edullisia asumiskustannuksia ja omaa rauhaa. Vähiten tärkeitä vastaajille olivat ohjausjärjestelmät ja automaatio, ekologisuus ja esteettömyys. Suomalaiset eivät siis näytä arvostavan niitä asioita, joihin lainsäädännössä on viime vuosina panostettu.

Myös Isännöintiliitto oli mukana raportin valmistelussa. Raporttiin ja siihen liittyvään materiaaliin voi tutustua ROTI-materiaalipankissa.

Lähde: ROTI

Julkaistu: 14.5.2013 09:57