Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalon lukijat huhtikuussa: Talkoot toimivat

Talkoot toimivat

Taloyhtiön parasta yhteistoimintaa ovat talkoot, koska niissä naapurit tulevat tutuiksi. Tätä mieltä on enemmistö Kotitalo-lehden lukijakysymykseen vastanneista.

Huhtikuussa kysyimme, mikä on taloyhtiön parasta yhteistoimintaa. Lukijakyselyyn vastanneista ylivoimainen enemmistö suosii talkoita.

Avovastauksissa talkoita kehuttiin muun muassa seuraavasti: talkoissa tutustuu naapureihin, ne yhdistävät asukkaita ja niihin voivat osallistua kaikki ikään, sukupuoleen tai taitoihin katsomatta.

Yksi vastaaja muistutti, että suomalaisilla on tapana syyllistää talkoista poisjääviä. Hän toivoi, että muut kunnioittaisivat asukkaiden valintoja, myös talkoista poisjääntiä. Muutamassa vastauksessa huomautettiin, että yhdessä tekemällä säästyy taloyhtiön rahaa.

Keskustelukerho, yhteiset juhlat ja lenkkisauna saivat myös tasaisesti ääniä parhaaksi taloyhtiön yhteistoiminnaksi. Vastaajat totesivat muun muassa, että "keskustelukerho antaa mahdollisuuden avoimeen tiedonvälitykseen ja mielipiteiden vaihtoon ilman teknisiä apuvälineitä, sillä esimerkiksi netti on monelle vanhemmalle asukkaalle vieras väline". Lenkkisaunassa puolestaan on muutaman vastaajan mukaan rento tunnelma ja siellä puhutaan myös taloyhtiön asioista. Yhteinen viljelypalsta ei sen sijaan innostanut lukijoita.

Vapaamuotoista keskustelua

Lähes joka viides vastaaja ei ollut löytänyt valmiista vastausvaihtoehdoista omaa suosikkiaan, vaan nimesi jonkin muun tavan puuhata yhdessä. "Parhainta yhteistoimintaa on se, että tavaroita voidaan yhteisesti jakaa ja kierrättää asukkailla", totesi yksi vastaaja. Toinen puolestaan vinkkasi, että heillä asukasyhdistys järjestää lapsille joka vuosi kesä- ja talviriehan.

Muutamassa taloyhtiössä porukka kokoontuu grillikatokselle säännöllisesti grillaamaan tai oleilee muuten vain yhdessä pihalla. Oli yhteinen toiminta mitä tahansa, tärkeintä kuitenkin on, että sen myötä asukkaat voivat tutustua toisiinsa ja keskustella yhdessä epävirallisesti taloyhtiön asioista. Yhdessä tekeminen kasvattaa myös yhteisöllisyyttä.

Vastaajat kokevat, että usein taloyhtiön viralliseen yhtiökokoukseen on vaikea saada osakkaita paikalle, joten tietoa pitäisi jakaa myös muuten. "Kodikkaat taloyhtiön infotilaisuudet olisivat vapaan keskustelun ja seurustelun tilaisuus, jossa samalla viestittäisiin asukkaille taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden korjaustarpeista", summasi eräs lukija.

Julkaistu: 14.5.2013 12:30