Etusivu > Ajankohtaista > Palonsuoja-aine HBCD kielletään maailmanlaajuisesti

Palonsuoja-aine HBCD kielletään maailmanlaajuisesti

Tukholman sopimuksen osapuolikokous päätti palonestoaine heksabromisyklododekaanin (HBCD) kieltämisestä maailmanlaajuisesti. Rajoitukset tulevat Euroopan Unionissa voimaan aikaisintaan kesällä 2014.

Säädöksen voimaantulon jälkeen HBCD:tä sisältävät materiaalit pitää hävittää POP-jätteenä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei materiaaleja saa viedä kaatopaikalle vaan ne pitää toimittaa yhdyskuntajätteen polttolaitokselle.

Suomessa HBCD:tä on erityisesti palosuojatuissa EPS- ja XPS-eristeissä (ns. S-laatu). HBCD:tä voi olla myös EPS-pakkausmateriaaleissa ja huonekaluissa, kuten palosuojatulla styroksilla täytetyissä säkkituoleissa. Käytännössä sitä, sisältääkö huonekalu HBCD:tä, ei voi tietää varmasti. Mikäli kyseessä on sellainen huonekalu, joka sisältää irto-EPS:ää, kuten esimerkiksi styroksia, ja se on valmistettu Keski-Euroopassa, on hyvin todennäköistä, että tuotteessa on HBCD:tä.

Säädöksen myötä myös rakennusjätteen kierrättäminen hankaloituu. Toistaiseksi EPS:ää sisältävät rakennusmateriaalit kierrätetään jatkokäyttöä varten. Koska ei voi olla varma, mitkä EPS:ää sisältävät materiaalit sisältävät HBCD:tä, joudutaan myös rakennusjätteet todennäköisesti hävittämään POP-jätteenä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Julkaistu: 24.5.2013 08:01