Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto muistuttaa: Ilmalämpöpumpulle oltava aina taloyhtiön lupa

Tiedote 5.6.2013

Isännöintiliitto muistuttaa: Ilmalämpöpumpulle oltava aina taloyhtiön lupa

YLE:n Suorassa linjassa on keskusteltu siitä, mikä toisi helpotusta helteiden lämmittämien asuntojen kuumuuteen. Moni miettii ilmalämpöpumpun hankkimista. - Ilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa kerros- tai rivitaloasuntoon, mutta osakkaan tulee aina hakea lupa taloyhtiöltä ennen työn aloittamista. Lupa on oltava, koska osa ilmalämpöpumpun asennuksesta tehdään asunnon ulkopuolelle, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Hakemuksessa esitetään riittävät suunnitelmat asennuksesta sekä ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön. Taloyhtiö voi kieltää asennuksen ilman perusteluja, koska muutos ulottuu asunnon ulkopuolelle. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamista, jos lupa on myönnetty jo jollekin osakkaalle.

- Lain mukaan osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Julkisivuseikoista onkin keskusteltava taloyhtiössä, ennen kuin lupa myönnetään ensimmäiselle hakijalle, Furuhjelm sanoo.

Ammattilainen asentaa, taloyhtiö valvoo

Ilmalämpöpumpun putkityöt teetetään ammattimaisella putkiliikkeellä ja sähkötyöt pätevöityneellä sähköliikkeellä. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun tuottama lauhdevesi on johdettava oikein, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.

- On syytä muistaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön valvonnan ja tarvittaessa äänentasomittauksen, Furuhjelm sanoo.

Rakennusta ja asuntoa palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso saa olla enintään 45 dB saman tai läheisen rakennuksen ulkopuolella, parvekkeella tai pihamaalla.

- Taloyhtiö edellyttää yleensä, että ulkoyksikkö saa tuottaa ääntä enintään 40 dB, kun parvekelasit ovat auki. Tällöin naapuriin ei kantaudu ääniä, Furuhjelm sanoo.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: http://www.isannointiliitto.fi/medialle/mediayhteydet/paikallisetasiantuntijat/

Huoneistoremontti - Ratkaisuja kodin remontoijalle, Isännöintiliitto 2011

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 5.6.2013 10:48