Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Käryävät grillit kuumentavat tunteita taloyhtiöissä

Tiedote 28.6.2013

Isännöintiliitto: Käryävät grillit kuumentavat tunteita taloyhtiöissä

Parvekkeella grillaaminen aiheuttaa kesäisin erimielisyyksiä taloyhtiöissä. Taloyhtiö ei voi automaattisesti puuttua parvekegrillaamiseen, sillä asunto-osakeyhtiölain mukaan parveke kuuluu osakkaan hallintaan. - Jokaisella on oikeus viettää parvekkeellaan normaalia elämää, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm toteaa.

Taloyhtiön johto eli isännöinti ja hallitus eivät voi puuttua osakkaiden parvekegrillaamiseen, elleivät he pysty osoittamaan, että grillaaminen aiheuttaa todellisen turvallisuusriskin. - Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos parveke on kokonaan puurakenteinen, Furuhjelm pohtii.

Parvekkeella ei myöskään saa grillata, jos pelastusviranomainen on kieltänyt grillaamisen. Isännöinti selvittää alueen pelastusviranomaisten määräykset asiasta.

Yhteiset pelisäännöt

Parvekegrillaamista varten on kuitenkin hyvä laatia taloyhtiössä yhteiset pelisäännöt, joita kaikki sitoutuvat noudattamaan. Pelisäännöissä voidaan esimerkiksi määritellä, että parvekkeella saa grillata ainoastaan sähkögrillillä.

- Tärkeintä on muistaa, että tässä on kyse yhteisesti sovituista pelisäännöistä. Niiden rikkominen ei voi johtaa toimenpiteisiin, kuten asunnon hallintaanottoon, Furuhjelm jatkaa.

Parvekegrillaaja, muista nämä:

  • Avotulen tekeminen on kiellettyä eli parvekkeella ei saa grillata kertakäyttögrillillä.
  • Sähkö- ja kaasugrillit ovat turvallisimmat vaihtoehdot, ja niillä voi grillata parvekkeellakin.
  • Hiiligrilliä saa käyttää parvekkeella ainoastaan, jos grilliastia on hyvässä kunnossa ja turvallinen. Huonokuntoinen hiiligrilli on turvallisuusriski.
  • Huomioi naapurit. Äänentasoa on laskettava hiljaisuuden aikaan eli noin iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä.

Lisätiedot

Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm. Tilläggsinformation även på svenska

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Asuminen taloyhtiössä - Tietoa ja neuvoja asukkaalle, Isännöintiliitto 2013

Pihaparlamentti-blogin kirjoitukset parvekegrillaamisesta

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 28.6.2013 08:57