Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Vastuu huoltosopimuksesta taloyhtiön johdolla

Tiedote 28.6.2013

Isännöintiliitto: Vastuu huoltosopimuksesta taloyhtiön johdolla

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan ja isännöitsijän kuolemantuottamuksesta sakkoon. Tuomio tuli Tampereella maaliskuun alussa 2012 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa nainen kuoli saatuaan iskun katolta pudonneista jäistä. - Käräjäoikeuden ratkaisu osoittaa jälleen sen, kuinka suuri painoarvo sopimuksille annetaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm toteaa.

Järjestyslain mukaan rakennuksen omistajan tai hänen edustajansa on huolehdittava siitä, etteivät lumi ja jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. - Tapaus osoittaa, että taloyhtiön turvallisuuteen liittyvät asiat eivät ole oikea paikka säästää, Furuhjelm sanoo.

Onnettomuudessa syytettyinä olivat huoltomiehet, isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. - Huoltosopimuksen mukaan kattoalueiden puhtaanapito ei kuulunut huoltoyhtiön tehtäviin eikä huoltomiesten katsottu rikkoneen huoltosopimusta. Isännöintisopimuksen ehdoille siitä, miten huolto järjestetään, annettiin painoarvoa ja muun muassa siksi isännöitsijä tuomittiin, Furuhjelm sanoo.

Taloyhtiön johdon eli hallituksen ja isännöinnin vastuulla on varmistaa, että sopimuksessa on riittävän tarkasti ja laajasti määritelty kattolumien valvonnan ja pudotukseen liittyvät tehtävät. Käytännössä isännöinti solmii sopimukset huolto- ja lumenpudotusyrityksen kanssa. - Jos viimeaikaista oikeuskäytäntöä katsoo, niin sopimusehtojen on oltava hyvin tarkkoja. Sopimuksissa pitää määritellä sanatarkasti, kuka tekee mitäkin ja kuinka usein, Furuhjelm sanoo.

Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen ja tuomio saattaa vielä muuttua hovioikeudessa. - Käräjäoikeuden ratkaisu poikkeaa aiemmasta sopimuskäytännöstä. Jos tällaiset ratkaisut tulevat jatkossa yleistymään, on taloyhtiöiden hallituksiin vieläkin vaikeampi saada jäseniä, mikä on toki valitettavaa, Furuhjelm lisää.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 28.6.2013 14:38