Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat: Jokamiehenoikeus ei ulotu piha-alueille

Tiedote 8.7.2013

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat: Jokamiehenoikeus ei ulotu piha-alueille

Taloyhtiöiden grillikatokset ja muut yhteiset oleskelualueet houkuttelevat kesällä myös kutsumattomia vieraita. - Ihmisillä on selkeästi väärinkäsityksiä siitä, missä menevät julkisen ja yksityisen alueen rajat, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Jokamiehenoikeudet eivät ulotu taloyhtiöiden piha-alueille. - Piha-alueet eivät ole julkista aluetta, vaikka jotkut viranomaiset ovat voineet näin ohjeistaa. Kiinteistönomistaja päättää itse, mitä kiinteistön pihalla saa tehdä, Kiinteistöliiton päälakimies, varatuomari Jenni Hupli sanoo.

Taloyhtiö ei kuitenkaan voi liikaa rajoittaa sitä, mitä pihalla saa tehdä. Asukkailla pitää olla oikeus normaaliin elämiseen myös yhteisillä piha-alueilla. - Satunnaiset grillijuhlat ystävien kanssa tai se, että naapuruston lapset leikkivät pihalla yhdessä, on normaalia asumista. Toki naapurit pitää ottaa huomioon pihallakin ja kohtuutonta häiriötä on vältettävä, Furuhjelm painottaa.

Jos kutsumattomat vieraat muodostuvat taloyhtiössä ongelmaksi, taloyhtiön johdon eli isännöitsijän ja hallituksen on yhdessä mietittävä tilanteeseen ratkaisua. - Hallitus voi esimerkiksi päättää, että pihalle laitetaan yksityisalueesta varoittavat kyltit. Piha-alueen voi tarvittaessa myös aidata, Hupli ohjeistaa.

Lisätiedot

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, Tilläggsinformation även på svenska.

Kiinteistöliitto, päälakimies, varatuomari Jenni Hupli

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Kiinteistöliittoon kuuluvat asunto-osakeyhtiöt, kiinteistöosakeyhtiöt, asuinvuokratalojen omistajat sekä vuokranantajat. Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 23 500 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

www.kiinteistoliitto.fi
www.taloyhtio.net

Julkaistu: 8.7.2013 08:49