Etusivu > Ajankohtaista > Oikeusministeriö: Viivästyskorkosäännökset muuttuneet

Oikeusministeriö: Viivästyskorkosäännökset muuttuneet

Oikeusministeriö muistuttaa, että lakisääteisiä viivästyskorkoja on nykyisin kahdenlaisia. Heinäkuun alusta vuoden 2013 loppuun asti lakisääteinen viivästyskorko on joko 7,5 prosenttia tai 8,5 prosenttia. Muutos liittyy EU:n maksuviivästysdirektiiviin, johon perustuvat lakimuutokset tulivat voimaan maaliskuussa 2013.

Lakisääteinen viivästyskorko on velkasuhteissa yleensä seitsemän prosenttiyksikköä korkeampi kuin kulloinkin voimassa oleva viitekorko. Suomen Pankin ilmoituksen mukaisesti viitekorko ajalle 1.7.-31.12.2013 on 0,5 prosenttia.

Uudistus koskee yritysten välisiä sekä yritysten ja hankintayksikköjen, kuten esimeriksi valtion viranomaisten, välisiä maksuja, jotka suoritetaan vastikkeena tavarasta tai palvelusta. Tällöin lakisääteinen viivästyskorko on yhtä prosenttiyksikköä korkeampi eli 8,5 prosenttia. Yritysten välisissä suhteissa voidaan kuitenkin sopia myös alemmasta viivästyskorosta. Hankintayksiköiden kanssa lakisääteistä alemmasta viivästyskorosta ei voida sopia.

Toinen keskeinen maksuviivästysdirektiivistä johtuva muutos on, että yrityksellä on oikeus periä velallisena olevalta yritykseltä tai hankintayksiköltä 40 euron vakiokorvaus perintäkuluista, jos maksu on viivästynyt niin, että yrityksellä olisi oikeus periä viivästyskorkoa. Vakiokorvaus kannustaa suorittamaan maksut viimeistään eräpäivänä.

Lähde: Oikeusministeriö

Julkaistu: 11.7.2013 16:06