Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto ja SPEK: Asukas, näin varaudut lähialueesi tulipaloihin

Tiedote 8.8.2013

Isännöintiliitto ja SPEK: Asukas, näin varaudut lähialueesi tulipaloihin

Taloyhtiön pelastussuunnitelmassa on varauduttava lähialueella tapahtuviin tulipaloihin tai muihin onnettomuustilanteisiin. Kun ulkona on myrkyllisiä kaasuja tai savua, asukkaiden oikea toiminta on keskeisessä osassa.

Asukkaan on tärkeää tietää, millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on. - Ilmanvaihtojärjestelmät ovat rakennuskohtaisia ja vaihtelevat esimerkiksi rakennuksen iän mukaan. Pelastussuunnitelma on oikea paikka kartoittaa taloyhtiön riskit ja antaa toimintaohjeita erilaisiin vaaratilanteisiin, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino toteaa.

- Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava siitä, että pelastussuunnitelma on ajan tasalla. Asukkaille on myös tiedotettava pelastussuunnitelmasta, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen sanoo.

Näin varaudut onnettomuuteen

1. Tutustu huolellisesti kotitalosi pelastussuunnitelmaan. Selvitä, onko rakennuksessa
- keskitetty koneellinen ilmanvaihto
- asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto
- painovoimainen ilmanvaihto.

Jos kotitalossasi on asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto, selvitä, kuinka se pysäytetään.

Jos kotitalossasi on painovoimainen ilmanvaihto, varaa kotiin ilmanvaihtoaukkojen tukkimiseen sopivia tarvikkeita, kuten esim. ilmastointi- tai maalarinteippiä.

2. Käy perheesi kanssa läpi erilaisia onnettomuustilanteita. Neuvo, kuinka lasten tulee toimia, jos he ovat onnettomuuden sattuessa yksin kotona.

Näin toimit, jos savu tai kaasu uhkaa levitä ulkoa sisälle

1. Pysyttele sisätiloissa.

2. Jos kotitalossasi on keskitetty koneellinen ilmanvaihto, sen pysäyttämisestä huolehtii pelastussuunnitelmassa määritelty henkilö, kuten suojelujohtaja.

Jos kotitalossasi on asuntokohtainen koneellinen ilmanvaihto, toimi pelastussuunnitelmassa annettujen ohjeiden mukaan laitteiston pysäyttämiseksi.

Jos kotitalossasi on painovoimainen ilmanvaihto, sulje asuntosi ovet, ikkunat, tuloilmaventtiilit ja ilmanvaihtoaukot. Tiivistä lisäksi ikkunoiden ja ovien raot esimerkiksi maalarinteipillä. Ilmanvaihtoaukot sijaitsevat tavallisesti ikkunoiden lähettyvillä.

3. Seuraa viranomaisten antamia ohjeita radiosta ja televisiosta.

Lisätiedot

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, p. 040 080 5421

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino, p. 09 4761 1334

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on palo- ja pelastusalan sekä väestönsuojelun ja varautumisen asiantuntija, joka kouluttaa ja tuottaa muun muassa alan koulutusmateriaalia ja oppaita sekä valistaa ja opastaa kansalaisia turvalliseen huomiseen.

www.spek.fi

Julkaistu: 8.8.2013 09:30