Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalon lukijat toukokuussa: Naapurin älämölö ärsyttää

Naapurin älämölö ärsyttää

Meteli häiritsee. Tätä mieltä on enemmistö Kotitalo-lehden lukijakysymykseen vastanneista.

Kesän lukijakysymys kuului: mikä on ärsyttävintä, mitä naapuri voi tehdä. Enemmistön mielestä sitä on metelöinti. Avovastauksissa metelöinti koettiin erityisesti häiritseväksi yöaikaan: musiikin kuuntelu, television pauhaaminen ja koiran haukunta saivat vastaajien sapen kiehumaan.

Yksi vastaaja huomautti, että melun aiheuttamaa ärsytystä vähentää, jos tietää syyn. Hän toivoi, että naapurit ilmoittaisivat etukäteen juhlista ja remonteista esimerkiksi ilmoitustaululla. Muutamissa vastauksissa todettiin, että yhteisten järjestyssääntöjen noudattaminen jo auttaisi: yöaikana ei metelöidä.

Myös äänekäs seksi harmitti. "Seksiä harrastetaan aamusta iltaan. En viitsi kutsua ketään kylään, niin paljon häiritsevää naapurien elämänmeno on", eräs vastaaja kommentoi.

Toiseksi eniten harmitti jätteiden lajittelematta jättäminen. Vastaajat totesivat muun muassa, että "jätteiden lajittelulla säästetään taloyhtiön hoitokustannuksia". Jonkin verran ärsytystä aiheutti myös asukastoimintaan osallistumatta jättäminen. Eräs kyselyyn osallistuneista harmitteli, että naapuri ei osallistu yhtiökokouksiin eikä tule kertomaan toiveistaan ja tarpeistaan, mutta silti kritisoi ja moittii muiden tekemää työtä.

Leveästi pysäköintiä eivät ihmiset kokeneet erityisen ärsyttäväksi. Avoimissa vastauksissa kuitenkin todettiin, että erityisesti autokatoksessa vinopysäköinti harmittaa.

Tumppaa tupakka

Lähes puolet vastaajista ei ollut löytänyt valmiista vastausvaihtoehdoista omaa suosikkiaan, vaan nimesi jonkin muun ärsytyksen kohteen. Suosikkivastaus oli tupakointi, erityisesti parveketupakointi. Tupakansavun kerrottiin tunkeutuvan sisälle asuntoon. Vastaajat kokivat, etteivät voi tuulettaa kotiaan tupakan käryn leijaillessa sisälle. Yksi vastaaja kertoi, ettei edes ikkunoiden kiinni pitäminen auta taistelussa tupakan hajua vastaan.

Hajuhaittoja löytyi muitakin. Eräässä rivitalotaloyhtiössä naapuri antaa lemmikkinsä ulostaa pihalle ja haju häiritsee, toisessa taas grillauskäryt kulkeutuivat naapurin huoneistoon.

Vastaajat peräänkuuluttivat järjestyssääntöjen noudattamista. Eräs vastaaja myös totesi, että "yhteishengellä koko taloyhtiö on parempi ja suvaitsevaisempi".

Julkaistu: 3.9.2013 15:34