Etusivu > Ajankohtaista > Pienillä teoilla paljon säästöä

Pienillä teoilla paljon säästöä

Taloyhtiön energialaskussa pienillä toimilla voi saada ison säästön aikaan.

Helppo keino on, että huoltomies kiertää talvikauden aluksi kaikki taloyhtiön vessanpöntöt läpi ja tarkistaa niiden kunnon.
- Jo 5-6 vuotta vanhoissa pöntöissä pohjaventtiili vuotaa usein, vinkkaa isännöitsijä Ismo Lievonen Jyväskylän Kiinteistöpalvelu Oy ISA:sta. Tulitikun kokoinen vesivuoto pöntössä maksaa vuorokaudessa 30 senttiä.

Vedenpaine viisaaksi

Huoltoyrityksen on tärkeä huolehtia myös siitä, että taloyhtiön vesijohtoverkossa on oikea veden-paine.
- Kun vesihanasta ei roisku seinille, se säästää energian lisäksi vesikalusteita, Lievonen toteaa.

Lämpötilat selville

Vesikiertoisella järjestelmällä lämpiävissä taloissa huollon on talvikauden aluksi syytä selvittää huoneistojen todelliset lämpötilat. Jos ne heittelevät kovasti huoneistojen välillä, lämmitysverkosto on epätasapainossa.

- Paras hetki mitata lämpötiloja on, kun pakkasta on 5-10 astetta. Samalla kannattaa varmistaa, että termostaatit toimivat. Niiden korjaaminen säästää jo paljon, neuvoo isännöitsijä Hannu Taponen Ovenia Isännöinnistä Joensuusta. Toiseksi helpoksi keinoksi hän vinkkaa tiivistämisen.

Lämpöverkoston tasapainottaminen on huomattavasti kalliimpi työ mutta kannattaa. Tasainen ja tarpeeksi matala lämpötila koko talossa säästää paljon energiaa - ja rahaa.

Tietoa asukkaalta asukkaalle

Jyväskylän Kiinteistöpalvelu Oy ISA on jo toistakymmentä vuotta kouluttanut isännöimiinsä taloi-hin energiaeksperttejä. He ovat osakkaita, joille seitsemän illan koulutus antaa valmiudet tehostaa oman talon veden, lämmön ja sähkön käyttöä.

Energiaekspertti informoi huoltoa vaikkapa juuri asuntojen lämpötiloista. Asukkaita hän neuvoo perusasioissa: korvausilmaventtiilit täytyy pitää auki eikä termostaatti saa olla verhon takana.

Energiaopas taloyhtiöön

Lähes kaikissa Lievosen isännöintikohteissa asukkaille on myös tilattu Isännöintiliiton laatima Energia ja koti -opas. Siitä selviää esimerkiksi se, että päivittäinen viiden minuutin suihku maksaa vuodessa 550 euroa vähemmän kuin päivittäinen 20 minuutin suihku.
- Monessa yhtiössä opas on tilattu myös yleisiin tiloihin selailtavaksi, Ismo Lievonen toteaa.

Julkaistu: 1.10.2013 16:14