Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalo-lehden lukijat lokakuussa: Luultua enemmän korjattavaa

Luultua enemmän korjattavaa

Tavallisimmin taloyhtiön remonteissa yllättää se, että korjattavaa on luultua enemmän. Näin kertoi enemmistö Kotitalo-lehdenlukijakysymykseen vastanneista.

Lokakuun lukijakysymyksessä kysyimme, mitä yllätyksiä on tullut vastaan taloyhtiönne remonteissa. Suurimmassa osassa vastaajien taloyhtiöistä remonttien aikana ilmeni, että korjattavaa oli luultua enemmän. Jopa 80 prosentissa remonteista oli yllätyksiä.

Eräs vastaaja kertoi, että rakenteita avattaessa löytyi lisää korjattavaa. Tätä varten hän kehotti varaamaan budjettiin 10-20 prosenttia ylimääräistä rahaa yllätyksiä varten.

Toiseksi yleisin yllätys remonteissa oli kustannusten ylittyminen. Syy on paitsi se, että korjattavaa löytyy arvioitua enemmän, myös se, että suunnitteluvaiheessa ei ole otettu huomioon kaikkia remonttiin liittyviä lisätöitä. "Salaojakorjauksen yhteydessä paljastui rakentajan tekemiä suunnitelmista poikkeavia ratkaisuja, joita ei ollut merkitty myöskään loppupiirustuksiin. Virheet aiheuttivat huomattavia lisäkustannuksia ja työn viivästymistä", kirjoitti muuan vastaaja.

Aikataulu mättää

Aikataulujen pitämättömyys lunasti remonttiyllätysten pronssisijan. "Luonnonvoimille ei voi mitään: vesikaton korjausaikataulu venyy ja paukkuu lukuisten sadepäivien vuoksi. Tekevälle sattuu. Urakoitsija korjasi aiheuttamansa vahingon. Pääasia on, että lopputulos on moitteeton!" kertoi yksi vastaajista.

Toinen vastaaja suositteli arvioimaan aikataulun aina suunniteltua pidemmäksi. Jos remontti toteutuisi aikataulussaan, siitä tulisi hyvä mieli. "Meillä taloyhtiössä pieni remontti kesti koko vuoden. Siinä vaiheessa kun remontti olisi aikataulun mukaan pitänyt olla valmis, oli purku vasta suoritettu. Virheitä ei myöskään korjattu kokonaan", kertoi eräs lukija.

Kaikissa taloyhtiöissä ei yllätyksiä tule. Viidennes kyselyn vastaajista ei ollut kohdannut sellaisia. "Osa remonteista on sujunut aikataulussa ja sopimusten mukaan, sekä lisä-työtkin olivat pienemmät kuin etukäteen arvioitiin", kommentoi yksi heistä.

Julkaistu: 4.11.2013 15:22