Etusivu > Ajankohtaista > Asumisen energiankulutus kasvoi vuonna 2012

Asumisen energiankulutus kasvoi vuonna 2012

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin kului energiaa 66 682 gigawattituntia (GWh) vuonna 2012. Kulutus kasvoi edellisestä vuodesta yhdeksän prosenttia. Lämmitysenergian kulutus kasvoi 11 prosenttia, mutta kotitalouslaitteiden energiankulutus laski kaksi prosenttia.

Asuinrakennusten lämmityksen yleisin energialähde vuonna 2012 oli kaukolämpö, jonka kulutus kasvoi kymmenen prosenttia. Seuraavaksi eniten kulutettiin puuta ja sähköä. Näiden kolmen energialähteen osuus oli yli 80 prosenttia asuinrakennusten lämmitysenergian kulutuksesta. Vuonna 2012 lämmitykseen kului energiaa yhteensä 58 600 gigawattituntia (GWh).

Lämmitysenergian vuosittaiseen tarpeeseen vaikuttaa ulkoilman lämpötila, jonka muutoksia seurataan lämmitystarveluvulla. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuosi 2012 oli lämpötilaltaan tavanomainen. Vain helmikuu oli poikkeuksellisen kylmä kuukausi, mikä kasvatti lämmitysenergian tarvetta.

Kotitalouslaitteiden sähkönkulutus laski hieman

Kotitalouslaitteiden energiankulutus vuonna 2012 oli 8 082 gigawattituntia (GWh). Kotitalouslaitteiden energiasta ruoan valmistukseen käytettiin prosentti ja valaistukseen kaksi prosenttia vähemmän energiaa kuin edellisenä vuonna. Kodin muiden sähkölaitteiden, kuten jääkaapin, pesukoneiden, televisioiden ja tietokoneiden, kulutus laski kaksi prosenttia.

Adato Energia Oy:n kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan ruoan valmistuksen kulutuksen laskua selittää se, että ruoan valmistaminen kotona alusta asti on vähentynyt. Siirtyminen energiatehokkaisiin lamppuihin on puolestaan pienentänyt valaistuksen sähkönkäyttöä.

Lähde: Tilastokeskus

Julkaistu: 13.11.2013 17:06