Etusivu > Ajankohtaista > Taasko se nousee!

Taasko se nousee!

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet nousevat Suomessa keskimäärin reilut viisi prosenttia vuodessa. Tähän tosiasiaan ei osakkaan auta muu kuin tyytyä.

Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön hoito- ja ylläpitomenot. Kotitalon lukijaraadin jäsenten yleisin hoitovastike on 3,1-3,5 euroa neliötä kohti kuussa. Tämän verran vastiketta maksaa viidennes lukijaraatiin vastanneista. Hieman pienemmällä summalla eli 2,6-3 eurolla selviää 18 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn osallistui noin tuhat Kotitalon lukijaa. Vastaajista kaksi kolmasosaa asui kerrostaloyhtiössä ja reilut 40 prosenttia Uudellamaalla.

Tilastokeskuksen mukaan asuinhuoneiston keskimääräinen hoitovastike on 2,84 euroa neliöltä, eli 60-neliöisen asunnon omistaja maksaa hoitovastiketta 170 euroa kuussa. Kerrostaloyhtiössä keskimääräinen hoitovastike on 3,25 euroa, joten 60 neliön omistaja pulittaa vastiketta 195 euroa.

Taloyhtiön hoitomenoihin kuuluvat muun muassa kiinteistöhuolto, pihatyöt, jätehuolto, lämmitys, kiinteistön vakuutukset, kiinteistövero, isännöinti, vuosikorjaukset ja vesi, jos taloyhtiössä ei kerätä erillistä vesimaksua. Hoitomenoja voidaan kattaa myös käyttökorvauksilla kuten sauna- ja autopaikkamaksuilla tai taloyhtiön saamilla vuokratuloilla.

Lämmön hinta vaikuttaa paljon

Hoitovastikkeita nostavat yleinen hintatason kehitys, arvonlisäverokannan muutokset ja muut veroratkaisut, toteavat tätä juttua varten haastatellut isännöitsijät. Tilastokeskuksen mukaan myös kasvaneet korjauskulut ja palkkojen nousu vaikuttavat.

- Viime vuosina nopeimmin ovat nousseet lämmityskustannukset, osin maailmanmarkkinahintojen takia, osin verotuksellisista syistä. Myös kiinteistöveroissa on ollut Pirkanmaalla jopa 50 prosentin korotuksia, toteaa toimitusjohtaja Jukka Mäkinen REIM Tampere Oy:stä.

Lämmitys nielaisee neljänneksen taloyhtiöiden hoitokuluista. Tilastokeskuksen mukaan lämmön hinta nousee jatkossakin keskimääräistä nopeammin pääasiassa ilmastonsuojeluun liittyvien ympäristövaatimusten vuoksi.

Pääkaupunkiseudun asukkaat maksavat selvästi korkeampia hoitovastikkeita kuin muualla maassa asuvat. Helsingissä muun muassa huoltohinnat ovat korkeampia kuin muussa Suomessa, selittää vastaava isännöitsijä Anssi Aittasalmi Ovenia Isännöinti Oy Helsingistä.

Hoitovastikkeeseen vaikuttaa alueellisen sijainnin lisäksi taloyhtiön ikä. Korkeinta vastiketta maksetaan 1960-luvun taloyhtiöissä.

Lue koko juttu 5.2. ilmestyvästä Kotitalo-lehdestä (1/2014).

Julkaistu: 29.1.2014 09:59