Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliiton vaikuttamistyö näkyy remonttiryhmän ehdotuksessa

Isännöintiliiton vaikuttamistyö näkyy remonttiryhmän ehdotuksessa

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen elokuussa 2013 asettama työryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksensa toimenpiteiksi, joilla Suomen lähiöiden korjausvajetta voidaan vähentää vuosina 2015-2025. Isännöintiliitto oli aktiivisesti mukana vaikuttamassa remonttiryhmän työhön.

Isännöintiliitto on kannanotoissaan korostanut, että valtion korjausavustukset tulisi kohdistaa jatkossa taloyhtiöiden strategioiden laatimiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Tämä ehdotus on nyt otettu mukaan Remonttiryhmän toimenpide-ehdotuksiin.
- Ehdotuksessa korostetaan, että strategian puuttuminen tulee pidemmän päälle kalliiksi niin kunnille kuin veronmaksajille. On hienoa nähdä, että pitkäjänteinen vaikuttamistyö tuottaa tulosta, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén sanoo.

Kiinteistönpidon tulisi olla suunnitelmallista

Remonttiryhmän näkemyksen mukaan kiinteistöjen hoito ei tällä hetkellä ole tarpeeksi suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Korjaustarpeet kostautuvat usein asukkaille kalliina yllätyksinä, jos niitä ei tiedosteta ja korjauspäätökset jäävät tekemättä.

- Suunnitelmallisen kiinteistönpidon kehittäminen valtakunnallisesti on myös isännöinnin etu. Kun taloyhtiön suuntaviivat ovat selvillä, johtaminen helpottuu ja isännöinnin ja hallituksen yhteistyö toimii paremmin, Sallmén pohtii.

Remonttiryhmä ehdottaa, että taloyhtiöiden kunnossapitotarveselvitys tehtäisiin nykyisen 5 vuoden sijaan 10 vuodeksi, jotta asukkaat ja asunnonostajat voivat paremmin varautua korjaustarpeisiin taloudellisesti. Selvityksestä tulisi keskeinen asuntokaupan dokumentti 2020 mennessä. Lisäksi remonttiryhmä esittää, että taloyhtiöissä otetaan käyttöön mittari, joka seuraa korjaustarvetta ja ylläpitovajetta. Mittari voitaisiin liittää osaksi isännöitsijätodistusta.

- Isännöitsijäntodistuksesta on saatava riittävästi oikeaa tietoa taloyhtiön asioista. Jonkinlainen taloyhtiön korjaustarvetta havainnollistava mittari voisi olla hyvä lisä isännöitsijäntodistukseen, Sallmén pohtii.

Lähde: Ympäristöministeriö

Keskustele aiheesta Isännöintiliiton uudistetussa Pihaparlamentti-blogissa

Julkaistu: 19.3.2014 07:58