Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Yhteisöllisyyden puute ruokkii riitoja taloyhtiöissä

Tiedote 9.4.2014

Isännöintiliitto: Yhteisöllisyyden puute ruokkii riitoja taloyhtiöissä

Monella on mielikuva, että vuoden 2010 asunto-osakeyhtiölain muutokset olisivat lisänneet riitoja taloyhtiöissä. Oikeusministeriön kyselyn tulokset kuitenkin osoittavat, ettei näin ole. - Riitoja syntyy silti yhä osakkaiden välille esimerkiksi naapurisopuun liittyvistä asioista. Uskon, että riidat voitaisiin välttää useammin, jos asumisen arki olisi yhteisöllisempää, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Oikeusministeriön kyselyn tuloksista selviää, etteivät riidat taloyhtiöissä ole lisääntyneet. Siitä huolimatta 1/3 osakkaista ja 1/5 hallituksen jäsenistä ilmoitti, että heidän taloyhtiössään on toistuvia erimielisyyksiä tai riitoja osakkaiden kesken. Erimielisyyttä aiheuttavat muun muassa autopaikkojen jako, häiritsevä elämä, remontit, piha-alueiden käyttö ja kunnossapitovastuut. - Kyse on osakkaiden keskinäisistä kahnauksista, joista iso osa olisi estettävissä, Furuhjelm sanoo.

Useimmiten taloyhtiöiden riidat johtuvat tietämättömyydestä ja huonosta tiedonkulusta. Taloyhtiöissä ei myöskään ole enää samanlaista, avointa yhteisöllisyyden kulttuuria kuin aikaisemmin. - Tulosten mukaan alle puolessa taloyhtiöistä on esimerkiksi asukkaiden yhteistä toimintaa. Viestinnän ei aina tarvitse olla virallista. Riitoja voitaisiin välttää jo pelkästään sillä, että asukkaat keskustelisivat enemmän keskenään, Furuhjelm peräänkuuluttaa.

Tietoa asunto-osakeyhtiölakikyselystä:

  • Oikeusministeriö selvitti asunto-osakeyhtiölain toimivuutta, vaikutuksia ja kehittämistarpeita vuoden 2013 lopussa toteutetuilla, avoimilla verkkokyselyillä.
  • Kyselyt toteutettiin yhteistyössä Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kanssa.
  • Kyselyihin vastasi yli 6 300 taloyhtiöiden osakasta, hallituksen jäsentä, isännöitsijää ja kiinteistönvälittäjää.
  • Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kansalaisten mielipiteitä kysyttiin näin laajasti jonkin lain uudistustarpeen arvioimiseksi.

Kysy lisätietoa (tilläggsinformation även på svenska):

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, p. 050 597 5976

Asumisen hyötytietoa Pihaparlamentti-blogista

Hyvä isännöinti kannattaa.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 10.4.2014 11:29