Etusivu > Ajankohtaista > Sähköinen asunto-osakerekisteri selkeyttäisi asunto-omistamista

Sähköinen asunto-osakerekisteri selkeyttäisi asunto-omistamista

Ympäristöministeriön johtama työryhmä on tehnyt selvityksen sähköisen asunto-osakerekisterin toimintamallista. Selvityksen mukaan uudella asunto-osakerekisterillä voitaisiin saavuttaa samankaltaisia hyötyjä kuin esimerkiksi kiinteistötietojen ja väestötietojen sähköisillä rekistereillä on saavutettu.

Sähköisestä rekisteristä hyötyisivät useat tahot, muun muassa asunto-osakeyhtiöt, asuntojen omistajat, asuntokaupan osapuolet, rahoituslaitokset ja viranomaiset.

Nykyään asunto-osakkeisiin liittyviä asioita hoidetaan vielä pitkälti käsin: papereita joudutaan etsimään, siirtämään paikasta toiseen, viranomaisille tehdään erilaisia ilmoituksia. Paperisia osakekirjoja säilytetään pääosin pankkien holveissa ja tallelokeroissa. Sähköisellä rekisterillä voidaan tehostaa käsittelyprosesseja ja lisätä tuottavuutta.

Uusi rekisteri mahdollistaisi myös sähköisen asuntokaupan. Asuntokauppoja tehdään vuosittain noin 80 000, ja noin 30 000 asuntoa siirtyy uudelle omistajalle perinnön myötä. Kaiken kaikkiaan asuntojen omistukseen liittyviä tapahtumia on vuosittain noin 150 000.

Ympäristöministeriön selvitys on toteutettu osana Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelman, SADe-ohjelman, Rakennetun ympäristön ja asumisen palvelukokonaisuutta.

Lähde: Ympäristöministeriö

Julkaistu: 2.5.2014 09:20