Etusivu > Ajankohtaista > Talotekniset järjestelmät kesäkuntoon

Talotekniset järjestelmät kesäkuntoon

Kevät on edennyt vaiheeseen, jolloin on aika säätää talotekniset järjestelmät kesätoiminnoille.

Vikavirtasuojat pitää testata tyypillisesti puolen vuoden välein tai useamminkin riippuen toki valmistajasta ja sen ohjeista. Ne on hyvä käydä läpi näin keväisin, koska kesällä mm. vikavirtasuojin suojatut ulkopistorasiat ovat yleensä enemmällä käytöllä erilaisten puutarhatyövälineiden käytön vuoksi. Samalla on hyvä testata kaikki muutkin vikavirtasuojat.

Erilaisissa valvontajärjestelmissä ja valaistuksien ohjauksissa sekä niiden asetuksissa voi niin ikään olla muutostarpeita kesäkäyttöön siirryttäessä.

Tarpeettomat lämmitysjärjestelmät tai laitteet tulee kytkeä pois päältä. Tällaisia ovat ainakin erilaiset ulkoalueilla olevat sulanapitojärjestelmät, vesiputkien lämmityskaapelit (ns. saattolämmitys) ja pakkasvahdit sekä ainakin osa sisätilojen lämmittimistä.

Sisätiloissakin on saatettu talven aikana käyttää tilapäislämmittimiä, saattolämmityksiä, pakkasvahteja, yms., joita ei kesäaikana enää tarvita ja jotka on syytä nyt kytkeä pois päältä.

Ilmastointilaitteiden lämpötilan säätö, suodattimien vaihto tai puhdistus ja mahdollisten käyntinopeuksien ja käyntiaikojen tarkistus ovat myös tärkeitä kevään toimenpiteitä.

Samoin voi olla tarpeen muuttaa ilma-ilmalämpöpumppujen asetuksia, jotta laite saadaan toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti ja pidettyä huoneiden lämpötila ja vetoisuus asumismukavuuden varmistavalla tasolla.

Nykyisin käytössä olevista etäluettavista sähkömittareista saatava tuntikohtainen kulutustieto auttaa havainnoimaan helposti, onko kiinteistössä mahdollisesti jäänyt päälle joitain sellaisia energiankulutukseen merkittävästikin vaikuttavia laitteita, joiden ei tulisi enää kesäaikana olla käytössä. Tällaisia ovat ainakin erilaisten varasto- ja autotallitilojen lisälämmitykset, jotka ovat voineet jäädä huomaamatta.

Lähde: Stul

Julkaistu: 9.5.2014 11:09