Etusivu > Ajankohtaista > Asunnoissa esiintyvien terveyshaittojen arvioijille tiukat pätevyysvaatimukset

Asunnoissa esiintyvien terveyshaittojen arvioijille tiukat pätevyysvaatimukset

Asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveydellisten olosuhteiden valvonnan laatua parannetaan. Uudella lailla pyritään siihen, että asuntojen ja oleskelutilojen terveydellisten olojen arviointiin käytetään vain riittävän pätevyyden omaavia asiantuntijoita.

Ongelmiin puututaan jatkossa nopeammin, millä ehkäistään terveyshaittojen syntymistä ja pahenemista nykyistä tehokkaammin. Samalla pystytään vähentämään terveyshaitoista aiheutuvia kustannuksia. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle keskiviikkona 28.5.2014.

Nyt annetulla esityksellä pyritään edistämään ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttöä tilojen terveydellisiin olosuhteisiin liittyvissä mittauksissa, näytteenotoissa, tutkimuksissa ja selvityksissä viranomaisia varten. Ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksia täsmennetään, sillä asiantuntijana voi jatkossa toimia vain osaamistestin sisältävän koulutuksen suorittanut tai vastaavat tiedot omaava henkilö.

Jatkossa asiantuntijana toimiminen edellyttää henkilösertifiointia valtakunnalliseen julkiseen järjestelmään, josta muun muassa kiinteistön omistajat ja isännöitsijät pystyvät tarkistamaan asiantuntijan pätevyyden. Nykyinen kuntakohtainen arviointi- ja hyväksymismenettely poistetaan kuntien tehtävistä.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimusten täyttäminen edellyttää 24 kuukauden siirtymäaikaa lain voimaantulosta asiantuntijoiden pätevöitymiselle.

Lähde: Valtioneuvosto

Julkaistu: 6.6.2014 09:53