Etusivu > Ajankohtaista > Rakentamisen uudet velvollisuudet astuivat voimaan

Rakentamisen uudet velvollisuudet astuivat voimaan

- Uskomme, että verottajan sähköinen tarkastusjärjestelmä aikaansaa sen, että harmaan talouden urakoitsijat jäävät kiinni, toteaa isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Verottaja vaatii, että kaikista yli 15 000 euron arvoisista rakennus- ja korjausurakoista annetaan tarkat tiedot heinäkuun alusta lähtien. Raportit toimitetaan kerran kuussa ja lopputarkastuksen yhteydessä pitää pystyä esittämään tosite, että urakasta on raportoitu määräysten mukaan. Vastuu tietojen antamisesta on rakennus- tai korjaustyön tilaajalla eli taloyhtiöllä. Käytännössä taloyhtiön on sovittava isännöitsijän kanssa urakkailmoitusten tekemisestä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee yhtä lailla yksittäisiä asunto-osakkeiden remontteja, kun kustannukset ylittävät 15 000 euroa.

- Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa jo ennestään osakkeen omistajaa ilmoittamaan taloyhtiöille remonteista. Kun osakas ilmoittaa remontista, isännöitsijä pystyy neuvomaan, miten remontin yhteydessä toimitaan, kommentoi Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä Ylen aamu-tv:ssä tänään.

Urakkailmoitukset nostavat isännöinnin hintaa

Urakkailmoitusten laatiminen nostaa isännöinnin hintaa, sillä uusi menettelytapa vaatii isännöinniltä resursseja ja ohjelmistopäivityksiä.

- On arvioitu, että yhden remontin huolehtiminen on muutamien tuntien hallinnollinen työ. Jos tähän lisätään ohjelmistoinvestoinnit ja koulutus, kuluja tulisi vuodessa keskimäärin muutamia kymmeniä euroa jokaiselle huoneistolle. Jos remontteja on meneillään monia, kustannuksia voi tulla enemmän, arvioi Tero Heikkilä Ylelle isännöinnin hinnan nousua.

- Rakennusala on ilmoittanut sijoittavansa 100 miljoonaa euroa tähän, kertoi puolestaan ylitarkastaja Pekka Muinonen verohallinnosta aamu-tv:lle.

Suurin osa investoinnista kohdistuu erilaisiin sähköisiin järjestelmiin. Rakennusala sähköistyy parhaillaan muutenkin, mutta ilmoitusvelvollisuus nopeuttaa siirtymävaihetta.

Heikkilä uskoo, että rakentamista koskevat uudet velvollisuudet nostavat todennäköisesti remonttien hintoja, mutta parantavat samalla urakoinnin laatua ja säästävät kuluja pitkällä tähtäimellä.

Isännöintiliitto laati toimintasuosituksen

Urakkatietojen raportoinnin laiminlyömisestä seuraa jatkossa sanktio, joka voi suurimmillaan olla 15 000 euroa.

Koska asia uusi ja herättää kysymyksiä, Isännöintiliitto on laatinut aiheesta toimintasuosituksen taloyhtiön hallituksille ja isännöinnille.

Katso ote Ylen aamu-tv:stä >>

Julkaistu: 2.7.2014 16:04