Etusivu > Ajankohtaista > Rivitalot ja toimistorakennukset energiatodistuslain piiriin 1.7.2014

Rivitalot ja toimistorakennukset energiatodistuslain piiriin 1.7.2014

Heinäkuusta alkaen myös rivi- ja ketjutalot sekä liike- ja toimistorakennukset ovat energiatodistuslain piirissä. Vuonna 2013 voimaan tullut lakiuudistus koskee ennestään kerrostalohuoneistojen ja 1980 jälkeen käyttöön otettujen pientalojen myyntiä ja vuokrausta. Jatkossa energiatodistus tulee esittää myös rivitalojen ja toimistotilojen myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen etenkin myynti- ja vuokraustilanteessa. Energiatodistus mahdollistaa eri kohteiden vertailun, kun ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka perustuu rakennuksen ominaisuuksiin. Todistus sisältää myös todelliseen käyttöön perustuvaa tietoa, sillä rakennuksen energiatehokkuusluokan (A-G) lisäksi siinä ilmoitetaan sen hetkisten käyttäjien toteutunut ostoenergiankulutus. Todistus sisältää myös ammattilaisten laatimia säästösuosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa sekä uusissa pientaloissa. Uudistunut laki energiatodistuksesta astui voimaan kesällä 2013, ja sen jälkeen uudistetut energiatodistukset ovat tulleet käyttöön vaiheittain. Seuraavassa vaiheessa vuonna 2015 energiatodistuslain piiriin tulevat olemassa olevat hoitoalan rakennukset sekä kokoontumis- ja opetusalan rakennukset.

Todistuksen laatii aina pätevöitynyt tekijä, joka on rekisteröity ARA:n laatijarekisteriin.

Lähde: Motiva

Julkaistu: 4.7.2014 09:26