Etusivu > Ajankohtaista > Isännöitsijäntodistuksen kanssa vaaditaan tarkkuutta

Isännöitsijäntodistuksen kanssa vaaditaan tarkkuutta

Voimassa olevan asunto-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijätodistuksessa tulee näkyä paitsi yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset ja muutokset myös yhtiökokouksen jälkeen ilmenneet olennaiset korjaustarpeet. Väärinkäsityksiltä vältytään, kun asiat avataan isännöitsijäntodistuksessa mahdollisimman ymmärrettävästi.

Isännöitsijöitä puhututtaa lakipäätös (S 14/70), jossa Itä-Suomen hovioikeus vapautti pohjoiskarjalaisen isännöintiyrityksen korvausvelvollisuudesta kerrostaloasunnon myyjälle. Tapauksessa oli kyse isännöitsijäntodistuksesta, jonka asunnon myyjä oli tilannut isännöintiyritykseltä ja toimittanut eteenpäin kiinteistövälittäjälle.

Käräjäoikeus katsoi, ettei isännöitsijätodistuksessa ole mainittu asunto- osakeyhtiön tulevista ja tiedossa olevista hintavista remonteista. Ratkaisusta käy ilmi, että korjausten kustannusvaikutukset myytävään asuntoon olivat runsaat 27 000 euroa. Isännöitsijä määrättiin maksamaan myyjälle korvauksia kymmenentuhatta euroa.

Tiedot esitettävä kattavasti

Hovioikeus oli kuitenkin asiassa toista mieltä: Sen mukaan isännöitsijätodistukseen oli kirjattu ne asiat, jotka varmuudella tiedettiin todistuksen antamishetkellä, ja että sen liitteenä olevista tiedoista käy ilmi tiedossa olevat korjaukset suuruusluokkineen. Hovioikeuden mukaan toteutuneet korjauskustannukset ovat jääneet pitkän tähtäimen suunnitelmassa ilmoitettuja pienemmäksi. Isännöitsijätodistus olisi siis näiltä osin täyttänyt asunto-osakeyhtiöasetuksessa olevat vähimmäisvaatimukset.

- Tapauksessa on tärkeä huomioida, että hovioikeuden päätös on syntynyt vanhan asunto-osakeyhtiölain aikaan. Nykyisin tietoja pitää antaa isännöitsijäntodistuksessa kattavammin kuin aikaisemmin. Jos voimassa olisi ollut nykyinen asunto-osakeyhtiölaki, myös lopullinen ratkaisu olisi saattanut olla erilainen. Tapauksen opetuksen voisi kiteyttää niin, että korjauksista pitää antaa riittävästi oikeaa tietoa, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm.

Julkaistu: 24.9.2014 15:12