Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalo-lehti: Isännöitsijäntodistus on kuin asunnonostajan henkivakuutus

Kotitalo-lehti: Isännöitsijäntodistus on kuin asunnonostajan henkivakuutus

Isännöitsijäntodistusten hinnat herättävät hämmennystä taloyhtiöiden asukkaiden ja joskus asiantuntijoidenkin keskuudessa. Hypon pankinjohtaja Sanna Pälsi sanoi viime viikolla blogissaan, että isännöitsijäntodistuksen "oikea hinta" olisi noin 50 euroa, koska "lähes valmis dokumentti tulostetaan nappia painamalla". Pälsin mielestä hinnoittelu on karannut käsistä, koska jotkut isännöintiyritykset laskuttavat todistuksesta liki 200 euroa. Kunnon isännöitsijäntodistus vaatii kuitenkin paljon työtä. Kotitalo-lehti kokosi tiedot siitä, miten isännöintiyritys konkreettisesti laatii todistuksen.

Isännöitsijäntodistus kertoo taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista. "Issari" on taloyhtiön tärkein paperi asuntokaupassa, ja sitä voi sanoa myös asunnonostajan henkivakuutukseksi.

Todistus kulkee kolmien käsien kautta

Todistus ei synny vain nappia painamalla. Mikä isännöitsijäntodistuksessa maksaa? Isännöintiyritys laatii todistuksen suurin piirtein tämän kaavan mukaan:

Kun pyyntö isännöitsijäntodistuksesta saapuu, isännöintiyrityksen asiakaspalvelu tarkistaa tiedot osakkeenomistajista, päiväykset ja yhtiökokousrekisteröinnit. Sitten yrityksen kirjanpito tarkastaa lainaosuuslaskelmien oikeellisuuden ja varmistaa vastikevalvonnasta huoneiston mahdollisesti maksamattomat vastikkeet. Lopuksi isännöitsijä käy läpi korjauksiin ja huoneistokohtaisiin muutosilmoituksiin liittyvät asiat ja hyväksyy kokonaisuuden.

Isännöitsijä on vastuussa

Kun isännöitsijä laittaa nimensä todistukseen, hän vastaa sen tietojen oikeudellisuudesta. Jos isännöitsijäntodistus on tehty huolimattomasti, isännöitsijältä voidaan vaatia korvauksia; jos esimerkiksi huoneiston lainaosuus on merkitty liian pieneksi, uusi omistaja voi vaatia vahingonkorvausta todistuksen laatijalta.

Isännöitsijäntodistuksessa on usein liitteineen kymmeniä sivuja asiakirjoja. Yleensä todistuksen saa muutamassa päivässä.

Todistuksessa mainitaan sekä yhtiön päättämät että hallituksen ehdottamat korjaustarpeet, jotka "ovat vaikutukseltaan olennaisia". Todistuksesta voi tarkistaa myös ne muutostyöt, jotka osakkeenomistajan on pitänyt ilmoittaa kirjallisesti taloyhtiölle.

Ostaja: tarkista ainakin lainatiedot, vastikkeet ja korjaukset

Korjaushistoriasta näkyy, onko korjauksia tehty säännöllisesti, onko kiinteistön ylläpito jossain vaiheessa tyssännyt, ja onko remontit toteutettu järkevinä kokonaisuuksina vai pienissä osissa - eli menty yli siitä, mistä aita on matalin.

Kattavassa todistuksessa kerrotaan taloyhtiön tulevista suunnitelmista, esimerkiksi suunnitelluista kuntoarviosta ja remonteista. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä on selvä korjaussuunnitelma.

Asunnonostajan kannattaa tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta vähintään lainatiedot, mahdolliset maksamattomat vastikkeet ja taloyhtiössä tehdyt korjaukset. Jos esimerkiksi parinkymmenen vuoden ikäisen taloyhtiön todistuksesta puuttuvat kokonaan tiedot korjauksista, hälytyskellojen pitäisi soida.

Halpa todistus; kustannukset jakautuvat muille osakkaille

Jos isännöitsijäntodistus maksaa 50 euroa, isännöinti ei välttämättä laskuta kaikkia todistuksen laatimisesta aiheutuneita kuluja asiakkaalta.
"Suurin syy, miksi todistus on joskus halvempi, on se, että isännöinti ei peri kustannuksia tilaajalta, vaan kustannukset jakautuvat taloyhtiön muille osakkaille maksettaviksi isännöintisopimuksen kautta", Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Anna Karismo / Kotitalo-lehti

Seuraa Kotitaloa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Lähde: Kotitalo-lehti

Julkaistu: 29.9.2014 11:30