Etusivu > Ajankohtaista > Lakiesitys sähköisistä ilmoituspalveluista kaipaa viilausta

Lakiesitys sähköisistä ilmoituspalveluista kaipaa viilausta

Isännöintiliitto pitää isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden puolta, kun valtionhallinto sähköistää rekisteripalveluitaan.

Patentti- ja rekisterihallitus PRH sähköistää palveluitaan, minkä vuoksi kaupparekisterilakia ollaan muuttamassa. Muun muassa ilmoittaminen asunto-osakeyhtiöiden hallituksesta ja isännöitsijästä sähköistyi syyskuussa. Vuoden 2015 syksyllä sähköistyy myös asioiden vireillepano, kuten yhtiöjärjestysmuutokset.

Isännöintiliitto on huomannut kaupparekisterilakiin suunnitellussa sähköisessä toimintatavassa puutteita, jotka vaikeuttaisivat asunto-osakeyhtiöiden ilmoitusten jättöä merkittävästi. Isännöintiyritykset ovat asunto-osakeyhtiöasioissa suurin yksittäinen ilmoittaja.

Sähköinen ilmoitus pitäisi maksaa heti ilmoituksen yhteydessä joko verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla. Koska isännöintiyrityksellä ei voi olla asunto-osakeyhtiön korttia tai tunnuksia, taloyhtiöt ovat vaarassa jäädä ilman sähköistä palvelua.

Isännöintiliitto esittää lakiesityksen muuttamista sellaiseksi, että maksun voi suorittaa myös jälkikäteen. Palveluiden kehittäminen on sinänsä hyvä asia, mutta uusista toimintatavoista ei saa aiheutua lisätyötä ja sitä kautta kustannuksia taloyhtiöille. On tärkeää, että järjestelmää kehitetään yhteistyössä Isännöintiliiton ja isännöintiyritysten kanssa. Isännöintiyrityksen edustaja ei saa joutua siirtämään tietoja manuaalisesti isännöintiyrityksen tietojärjestelmästä PRH:n sähköiseen järjestelmään.

Isännöintiliitto on antanut asiasta lausunnon eduskunnalle ja ollut kuultavana eduskunnan talousvaliokunnassa ja jatkaa asiaan vaikuttamista.

Lisätiedot

Julkaistu: 13.10.2014 10:25