Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: suomalaiset päättävät puolen miljardin investoinneista myöhässä

Suomalaiset päättävät puolen miljardin investoinneista myöhässä

Tänä keväänä suomalaiset asunnonomistajat päättävät useammasta putkiremontista kuin koskaan ennen. Valtaosa taloyhtiöistä lähtee taloyhtiön elinkaaren suurimpaan remonttiin vasta pakon edessä.

Taloyhtiöiden osakkeenomistajat päättävät tulevien kevätkuukausien aikana pidettävissä yhtiökokouksissa putkiremonteista yhteensä noin puolen miljardin euron edestä.

Isännöintiliiton tuoreimman Putkiremonttibarometrin 2014 mukaan putkiremontteja toteutetaan tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Nyt remontoidaan keskimäärin 1964 valmistuneita kerrostaloja vajaan 20 000 asunnon vuosivauhdilla, ja tahti kiihtyy.

- Huippuvuonna 1974 Suomeen valmistui 40 000 kerrostaloasuntoa, joten suurin ruuhka nähdään seuraavan kymmenen vuoden aikana, sanoo kehityspäällikkö Heikki Kauranen Isännöintiliitosta.

Valtaosa odottaa vahinkoja

Lähes 70 prosentissa taloyhtiöistä siedetään vuotovahinkoja ja tukoksia, ennen kuin hallitus ryhtyy valmistelemaan putkiremonttia. Valmistelu ja suunnittelu kestävät vuodesta kahteen, minkä aikana vakuutusyhtiöt nostavat maksujaan ja vuotovahinkojen korjaamiseen kuluu rahaa.

Kalliista remontista päättämistä hidastaa se, yhdessä luotu linja taloyhtiön kehittämisestä puuttuu. Silloin taloyhtiön johdon on vaikea ajoittaa remontit taloudellisesti.

Lykätyt investoinnit laskevat kiinteistön arvoa. Eräs tutkimukseen vastanneista isännöitsijöistä kertoo, että taloyhtiö ei enää saanut pankilta lainaa niin laajaan remonttiin kuin osakkaat olisivat halunneet.

Suunnitelmallisesti toimivissa taloyhtiöissä putkien ja viemärien kuntoa seurataan tutkimuksin ja remontin ajankohta voidaan päättää jopa kymmenen vuotta ennen toteutusta.

Isännöintiliitto on esittänyt, että valtio tukisi taloyhtiöiden strategian laadintaa avustusvaroin.

Putkiremonttibarometri

Isännöintiliitto selvitti Putkiremonttibarometri 2014 -tutkimuksessaan isännöitsijöiden kokemuksia 205 vuosina 2012-2014 valmistuneesta putkiremontista. Valtakunnallista tutkimusta toteuttamassa oli Isännöintiliiton lisäksi edustava joukko Suomen keskeisiä putkiremonttialan toimijoita:

  • Consti Talotekniikka Oy
  • LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
  • NewLiner Oy
  • Picote Oy ltd.
  • Pipe-Modul Oy
  • Prolinesystems Relining Oy
  • Suomen Putkisto Palvelu Oy

Lataa tutkimusraportti (pdf)

Lisätietoja

Putkiremonttibarometrit: Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen, p. 0400 805 421

Taloyhtiön strateginen johtaminen: Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä, p. 0400 160 342

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrit

Taloyhtiöt 2020-luvulle: Isännöintiliiton hallitusohjelmatavoitteet 2015-2019 (pdf)

Putkiremonttibuumia ja taloyhtiön strategian rakentamista käsitellään myös 5.2.2015 ilmestyvässä Kotitalo-lehdessä 1/2015.

Julkaistu: 29.1.2015 16:36