Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalo-lehti: Huolehdi, että pesukoneen poistoputki pysyy paikallaan

Kotitalo-lehti: Huolehdi, että pesukoneen poistoputki pysyy paikallaan

Helsingin hovioikeus tuomitsi osakkaan suuriin korvauksiin tällä viikolla, koska osakas ei ollut kiinnittänyt pyykinpesukoneen poistoletkua huolella. Osakkaan omat viritelmät vedenpoistoletkun kiinnityksessä pettivät, ja vesi tulvi lattialle.

Asukas oli asentanut pesukoneen poistoletkun johtamaan koneesta tulevan veden ammeeseen. Hän oli liimannut ammeen ulkopintaan muoviset koukut ja sitonut poistoletkun koukkuihin kuminauhan avulla. Poistoletkun kiinnitys oli pettänyt. Hovioikeuden mukaan osakas oli toiminut huolimattomasti, ja oli velvollinen korvaamaan kosteusvaurion korjauskulut taloyhtiölle. Hovioikeus tuomitsi osakkaan korvaamaan vahingon korjauskulujen lisäksi myös taloyhtiön oikeudenkäyntikulut, yhteensä yli 60 000 euroa.

Oikeuskäytäntöä siitä, mikä riittää osakkaan vahingonkorvausvastuuseen tällaisessa tilanteessa ei juurikaan ole ollut. Siksi hovioikeuden keskiviikkoinen tuomio oli merkittävä ratkaisu. Vahingonkorvaustilanteet on kuitenkin arvioitava aina tapauskohtaisesti. Pyykinpesukonetta ei koskaan saa jättää käyntiin ilman valvontaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koneen vieressä tarvitsee seistä koko pesuohjelman ajan.

Kolme yleisintä syytä pyykinpesun aiheuttamiin vesivahinkoihin

1. Asunnosta poistuminen pyykinpesun ajaksi.
2. Pesukoneen poistoputken huono kiinnitys.
3. Vesihana jättäminen auki koneen käytön jälkeen.

Juttu päivitetty 27.2.2015 klo.15.30

Julkaistu: 27.2.2015 14:36