Etusivu > Ajankohtaista > Kerrostaloasukkaiden enemmistö pitää kodin sisäilmaa huonona

Kerrostaloasukkaiden enemmistö pitää kodin sisäilmaa huonona

Jopa 62 prosenttia kerrostaloasukkaista pitää kotinsa sisäilmaa ongelmallisena, käy ilmi Kotitalo-lehden ja Tiivin teettämästä kyselytutkimuksesta.

- Määrä on yllättävän suuri. Sisäilma-asioihin pitää ilman muuta kiinnittää taloyhtiöissä enemmän huomiota, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Yleisimmät ongelmat ovat hajut rappukäytävässä ja keittiön puutteellinen ilmanvaihto. Lisäksi juuri kerrostaloasukkaat pitivät yleisimmin haittana ilman tunkkaisuutta, viemärin hajua ja ikkunoiden huurtumista. He arvioivat muita asumismuotoja useammin, että ilmanvaihdossa esiintyy ongelmia jatkuvasti. Yleisimmin ne ilmenevät iltaisin.

Asuntotyypistä riippumatta yleisiä ongelmia ovat myös ilman tunkkaisuus, viemärin haju, vetoisuus ja makuuhuoneiden ja pesutilojen puutteellinen ilmanvaihto. Näistä kertoi kärsivänsä joka kymmenes suomalainen.

Eniten ongelmia on vanhemmissa, koneellisella poistoilmanvaihdolla tai painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa asunnoissa. Näissä selvästi yli puolet asukkaista kärsi erilaisista sisäilmaongelmista. Haitallisimpina sisäilmaongelmat koetaan 1990-luvun asunnoissa.

Uudemmissa, koneellisella ilman tulolla ja poistolla varustetuissa taloissa asuvista suomalaisista 62 % on tyytyväisiä sisäilman laatuun.

Heikki Kaurasen mukaan taloyhtiön pitää opastaa asukkaita ilmanvaihtolaitteiden oikeaan käyttöön. Sen on myös huolehdittava ilmanvaihtojärjestelmän huolto-ohjelman laatimisesta ja säännöllisestä tarkastuksesta. Pelkällä koneellisella poistolla varustetussa talossa voi olla hyvin vaikea saada sisäilman laatu huipputasolle.
- Monet koneellisella poistolla varustetuista kerrostaloista ovat pian tulossa ikkunaremontti ikään. Kun ikkunat vaihdetaan, samalla pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia, Kauranen sanoo.

Tietoykkösen Isännöintiliiton Kotitalo-lehdelle ja ikkunavalmistaja Tiiville tekemässä kyselytutkimuksessa haastateltiin yli 1 500 täysi-ikäistä suomalaista. Kysely tehtiin tammi-helmikuun vaihteessa. Otos on kiintiöity edustamaan suomalaisia kotitalouksia.


Lue lisää tänään 5.3. ilmestyvästä Kotitalo-lehden numerosta 2 / 2015.

Julkaistu: 5.3.2015 12:24