Etusivu > Ajankohtaista > Energiatodistusrekisteri otetaan käyttöön 1.5.2015

Energiatodistusrekisteri otetaan käyttöön 1.5.2015

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus pitää 1.5.2015 alkaen yllä rakennusten energiatodistustietojärjestelmää. Tarkoitus on valvoa todistusten laadintaa, sisältöä ja laatijoita.

Rekisteriin tulevat julkisesti nähtäville energiatodistusten laatijoiden nimet, paikkakunnat ja pätevyystaso. Laatija voi pyytää näkyviin myös posti- ja sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron, toimintansa internet-osoitteen sekä yrityksen nimen.

Todistukset julkisiksi

Toukokuun alussa ARA julkaisee myös tietojärjestelmän, jossa näkyvät todistusten kaksi ensimmäistä sivua. Niistä käyvät ilmi muun muassa todistuksen voimassaolotiedot, rakennuksen nimi, osoite, valmistumisvuosi ja energiatehokkuusluokka.

Julkisia ovat myös tiedot rakennuksen lämmitetystä nettoalasta käyttötarkoitusluokasta, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, kokonaisenergiankulutuksesta, ostoenergiankulutuksesta energiamuodoittain, käytetty energiamuodon kerroin sekä energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet.

Järjestelmästä voi hakea energiatodistusten tietoja ja todistuksen laatijoita kuka tahansa. Ainoastaan yhden ja kahden huoneiston rakennusten energiatodistuksia ei julkaista henkilötietosuojan vuoksi.

Energiatodistus allekirjoitetaan sähköisesti

Energiatodistusrekisteri otetaan käyttöön 1.5.2015. ARA on pilotoinut tietojärjestelmää talven 2014-2015, ja sen pilottikäyttäjäksi voi ilmoittautua edelleen. Toukokuusta lähtien energiatodistukset allekirjoitetaan sähköisesti energiatodistusrekisterissä, jonne ne myös tallentuvat. 1.5.2015 jälkeen laadittuja energiatodistuksia ei siis enää voi allekirjoittaa asiakkaalle manuaalisesti ja toimittaa ARAan pdf-muodossa.

Pätevyyden toteajat ilmoittavat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle laatijarekisteriin tarvittavat tiedot niistä energiatodistusten antajista ja energiatodistusten laatijoista, joiden pätevyys on todettu tai uusittu ennen toukokuuta 2015.

Jos laadit energiatodistuksia, sinun kannattaa ilmoittautua järjestelmän pilottikäyttäjäksi, jotta saat sähköisen tunnistautumisen toimimaan ajoissa.

Listat energiatodistusten laatijoista ARAn sivuilla

Laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä, voimaan 1.5.2015

Julkaistu: 9.4.2015 16:19