Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: tulevan hallituksen saatettava taloyhtiöt 2020-luvulle

Isännöintiliiton esitykset hallitusohjelmaan 2015-2019

Isännöintiliitto esittää, että tuleva hallitus ottaa ohjelmaansa tavoitteet asuntojen suunnitelmallisesta ylläpidosta. Suomen on myös aika siirtyä sähköiseen asuntokauppaan, jossa paperisia osakekirjoja ei tarvita.

1. Taloyhtiöille strategia
2. Asunto-osakkeet sähköiseksi kahdessa vaiheessa

Kiinteistöt vanhenevat, energiatehokkuustavoitteet kiristyvät ja korjaukset lisääntyvät. Väestö ikääntyy, ja asukkaat tarvitsevat palveluja. Samaan aikaan maahan ennustetaan hitaan kasvun aikaa.

Riittävätkö osakkaiden ja asukkaiden varat korjauksiin?

Kestävän kiinteistönpidon turvaamiseksi asunto-osakeyhtiöillä tulisi olla strategia. Parhaiten tällainen pitkän aikavälin toimintasuunnitelma toteutuisi, jos se tulisi valtion korjaus- ja energia-avustusten ehdoksi.

Nyt kun ehtoa ei ole, kiinteistöjä hoidetaan päämäärättömästi ja vaihtelevasti.

Taloyhtiökohtaisten strategioiden avulla asumiskustannukset voidaan ennakoida. Syntyy säästöjä, kun tehdään oikeita päätöksiä oikeaan aikaan. Myös energiatehokkuus paranee, kun energia-asioihin tulee suunnitelmallisuutta.

Asunnon ostaja näkee taloyhtiön strategiasta, millaisesta yhtiöstä on ostamassa osaketta. Asuntokauppa selkeytyy, ja riidat vähenevät.

Järkeä korjausrakentamiseen

Satojentuhansien suomalaisten kotitaloissa tehdään lähivuosina putki- ja julkisivuremontteja. Suuri osa lähiöistä ja niiden taloyhtiöistä on rakennettu 1960-1980 -luvuilla, ja rakennukset tulevat peruskorjausikään.

Strategia kertoo taloyhtiön johdolle eli isännöinnille ja hallitukselle, miten osakkaat haluavat taloyhtiötä johdettavan ja kehitettävän. Strategia hyväksytään yhtiökokouksessa, ja se ohjaa taloyhtiön toimintaa useiden vuosien ajan.

Nykyisessä asunto-osakeyhtiölaissa ei ole määräyksiä strategian laatimisesta eikä yhteiskunta tue strategian tekemistä. Yhteiskunta tarjoaa avustuksia taloyhtiöiden peruskorjauksiin, mutta järjestelmä ei kannusta pitkäjänteiseen kiinteistönpitoon.

Asunto-osakkeet sähköiseksi kahdessa vaiheessa

Asunto-osakkeet ovat Suomessa edelleen paperisia. Ajantasaisia omistajatietoja ei saa kootusti mistään.

Isännöintiliitto esittää, että seuraavan hallituskauden aikana päätetään rakentaa Suomeen sähköinen asunto-osakerekisteri kahdessa vaiheessa. Ensin luodaan omistajarekisteri ja myöhemmin rekisteriin kerätään myös taloyhtiön taloudellisia ja korjausrakentamiseen liittyviä tietoja.

Sähköinen asunto-osakerekisteri helpottaisi asuntokauppaa ja lainanhakua sekä pitkällä aikavälillä taloyhtiöiden hallintoa.

Rekisterin kehitystyö tulee tehdä kahdessa vaiheessa, koska hankkeen toteutus vaatii huomattavaa työmäärää niin isännöinniltä kuin taloyhtiön hallituksilta ja pankeiltakin.

Taloyhtiöt 2020-luvulle - Isännöintiliiton esitykset uuden hallituksen ohjelmaan (pdf)

Julkaistu: 17.4.2015 15:07