Etusivu > Ajankohtaista > Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Suunnitteletko ilma- tai maalämpöpumpun hankkimista? Tiesitkö, että laitteita saavat asentaa vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys?

Esitäytetyn lämpöpumpun saa ostaa vain, jos käyttää pätevää asennusliikettä

Lämpöpumput sisältävät yleensä voimakkaita kasvihuonekaasuja, F-kaasuja, jotka eivät saa päästä ilmakehään. Siksi esitäytetty lämpöpumppu tulee ostaa yritykseltä, joka myy laitteen asennuksen kanssa. Jos laitetta ei osteta asennuksen kanssa, ostajan on osoitettava laitteen myyjälle, että asennuksen tulee tekemään pätevä asennusliike.

Tukes suosittelee, että asennusliike tarjoaa lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja. Tällöin asennusliike vastaa laitteen oikeasta toiminnasta. Vastuullinen asennusliike myös opastaa ja neuvoo asiakasta laitteen käytössä.

Tarkista asennusliikkeesi taustat ja toimintaoikeus

Tukesin rekisteristä voi tarkistaa, että asennusliikkeellä on tarvittavat kylmä- ja sähköurakointioikeudet. Tukesin kylmäalan rekisterissä on tällä hetkellä 4 500 yritystä ja 14 800 pätevää henkilöä.

Toiminnanharjoittajarekisteristä löytyvät yrityksen toimintaoikeus sekä vastuuhenkilön nimi. Kylmäalan pätevyysrekisteristä löytyvät kylmäalan henkilöpätevyydet sekä myönnetyt pätevyysluokat.

Pyydä todistus asennustyöstä

Vastuullinen asennusliike antaa asiakkaalle todistukset kylmä- ja sähkötöistä. Kylmäasennuksesta annettava todistus osoittaa, että laitteen on asentanut pätevyysvaatimukset täyttävä asennusliike. Sähköasennuksista on annettava tarkastuspöytäkirja, joka on asennusliikkeen antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti.

Todistukset on syytä säilyttää, koska niitä tarvitaan mahdollisissa reklamaatio- tai riitatilanteessa. Todistuksesta tulee käydä ilmi, mitä asennus on koskenut. Jos laite on asennettu laittomasti, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta siitä aiheutunutta vahinkoa. Huonosti asennettu tai huonolaatuinen laite ei myöskään välttämättä tuo toivottuja säästöjä lämmityskustannuksiin.

Julkaistu: 23.6.2015 10:31