Etusivu > Ajankohtaista > Terveyshaitta-asiantuntijat julkiseen rekisteriin

Terveyshaitta-asiantuntijat julkiseen rekisteriin

Uusi asumisterveysasetus määrittelee terveyshaitta-asiantuntijoille pätevyysvaatimukset. Asiantuntijoita sertifioivat jatkossa VTT Expert Service Oy ja FISE Oy.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa, että terveyshaitta-asiantuntijoilla on riittävä pätevyys arvioida rakennusten kosteus- ja homevaurioista sekä muista sisäilmaongelmista johtuvia tekijöitä. STM on valinnut uuden asumisterveysasetuksen mukaisiksi henkilösertifioijiksi VTT Expert Service Oy:n ja FISE Oy:n.

VTT sertifioi rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijat, ja FISE sertifioi kosteusvaurion kuntotutkijat. Asiantuntijat tallennetaan jatkossa julkiseen rekisteriin, josta kuka tahansa voi löytää pätevän asiantuntijan.

Asiantuntijan on käytävä sertifikaattiin kelpaava koulutus tai muuten osoitettava pätevyytensä tehtävään esimerkiksi aiemmin hankitulla koulutuksella ja työkokemuksella.

Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo henkilösertifioijien toimintaa ja toimii sertifiointijärjestelmässä viranomaisena. Henkilösertifioijat vastaavat sertifioinnista ja rekisterin ylläpitämisestä, hyväksyvät koulutuksen järjestävät ja käsittelevät muun muassa valitukset.

Asumisterveysasetus määrittelee pätevyysvaatimukset

Pätevyysvaatimukset on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, joka tuli voimaan 15. toukokuuta 2015.

Tiukimmat vaatimukset on asetettu rakennusterveysasiantuntijalle, jonka on kyettävä selvittämään rakennuksen sisäilmaongelma yksin tai johtamaan sisäilmaongelman selvitystyötä suuremmassa rakennuksessa. Sisäilma-asiantuntijan ammattitaito painottuu sisäympäristön olosuhteiden selvittämiseen ja kosteusvaurion kuntotutkijan rakennuksen kunnon selvittämiseen. Sisäilma-asiantuntijan ja kosteusvaurion kuntotutkijan on tehtävä yhteistyötä kun rakennuksen sisäilmaongelmaa selvitetään kokonaisuutena.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista 23.4.2015

Julkaistu: 28.7.2015 09:26