Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: isännöinnin palkkioita remonteissa on korotettava

Isännöintiliitto: isännöinnin palkkioita remonteissa on korotettava

Isännöintiyritysten kannattavuuden kasvu on taittunut. Isännöintiliiton Talousbarometrissä 2015 entistä useampi yritys kertoo tehneensä nollatuloksen. Vuonna 2013 nollatuloksen teki viisi prosenttia yrityksistä, kun viime vuonna tulos oli pyöreä nolla jo 11 prosentilla.

Samalla isännöinnin työmäärä on kasvanut muun muassa taloyhtiöiden lisääntyneiden remonttien vuoksi. Korjaushankkeiden hinnoissa onkin nousupaineita isännöinnin osalta. Isännöitsijä on remonttien päätöksenteon johtaja.

Yhä useampi taloyhtiö tulee korjausikään. Se tarkoittaa, että isännöinnillä on enemmän työtä ja taloyhtiön kustannukset kasvavat.

Korjaushankkeista päättäminen on taloyhtiöille tuskaisaa

Joskus isännöintiyritys joutuu irtisanomaan sopimuksen, jos taloyhtiössä ei kyetä päättämään kunnon remontista vaan tehdään vain pieniä hätäkorjauksia.

- Korjaustoiminnan lieveilmiöt ovat isännöinnille kalliita. Nykyhinnoin ei ole mahdollista pitää kannattavasti asiakkaana taloyhtiötä, jossa koko ajan sattuu jotakin, paikataan pieniä vahinkoja ja asukkaat ovat avun tarpeessa, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen sanoo.

Aina taloyhtiön hallitus ei ajattele ostavansa asiantuntijapalveluita vaan yrittää itse hoidella hankkeita. Näin syntyy ristiriitoja sekä osakkaiden että isännöinnin kanssa. Jos hallitus ei uskalla tehdä päätöksiä, isännöinnin tekemä valmistelutyö saattaa mennä hukkaan.

- Taloyhtiöiden pitäisi siis siirtyä rohkeasti nykytilanteen kiistämisestä asioiden korjaamiseen ja parantamiseen, kuten Talousbarometrimme avoimissa vastauksissa toivottiin, Kauranen sanoo.

Kokenut isännöitsijä tunnistaa ilmiön, mutta muistuttaa, että isännöinnin rooli on valmentaa ja kannustaa hallituksia tehtävissään.

- Isännöitsijä valmistelee asiat, avaa tiet osaavaan projektinhoitoon hallitukselle ja yhtiökokoukselle ja johtaa muutosta. Kuitenkin, jos hallituksen ote hankkeisiin on etäinen, ja se toimii lähinnä urbaanilegendojen varassa, on luonnollista, ettei rohkeutta kalliisiin hankkeisiin ole, isännöitsijä Jukka Ojamo LIV Isännöinti Oy:stä sanoo.

Isännöintiyritysten Talousbarometri 2015 -raportti(pdf)

Hae lisätietoja:

Isännöintiliitto, Tutkimusasiantuntija Pekka Harjunkoski, p. 050 599 0079

LIV Isännöinti Oy, isännöitsijä Jukka Ojamo, p. 010 8410 412

Julkaistu: 15.9.2015 12:28