Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitolta asbestiohje taloyhtiön osakkaalle

Isännöintiliitto laati ohjeen taloyhtiöiden osakkaille asbestista

Asbestilaki ja -asetus muuttuivat vuoden alussa. Uusien säädösten on tarkoitus turvata niin asukkaiden kuin asbestin kanssa työskentelevienkin turvallisuus entistä paremmin. Lakimuutos vaikuttaa sekä taloyhtiön että osakkaiden omiin remontteihin. Kaikkien asukkaiden onkin hyvä tuntea perusasiat esimerkiksi kylpyhuoneremonttia suunnitellessaan.

Asbestia on käytetty varsinkin ennen 1990-luvun puoliväliä niin rakennusmateriaaleissa kuin eristeissäkin. Sen käyttö kiellettiin vuonna 1994.

Asbesti rakenteissa ei ole vaarallista, ja vanhoista rakenteista sitä löytyy edelleen. Sen sijaan asbestin purkutyössä syntyvä hienojakoinen pöly voi aiheuttaa erilaisia keuhkosairauksia. Säädöksillä pyritään estämään nimenomaan asbestipölylle altistuminen.

Isännöintiyritykset arvioivat, että remontit venyvät entistä enemmän, kun purkutilojen asbestipitoisuudet pitää mitata ja odottaa laboratoriokokeiden tuloksia. Uudet työvaiheet nostavat myös korjausten hintoja osakkaiden remonteissa. Esimerkiksi yksittäisessä kylpyhuoneremontissa kustannukset voivat nousta 20-30 prosenttia, jos pintoja pitää purkaa asbestityönä. Myös taloyhtiöiden korjauksissa, esimerkiksi julkisivuremonteissa, kustannukset kasvavat.

Tarkempia ohjeita kodin remonttiin osakas saa isännöinnistä tehdessään muutostyöilmoituksen, jota laki edellyttää esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremonteista ja muovimaton poistosta.

Lue Isännöintiliiton ohjeet täältä.

Lisätiedot

Kaisa Leiwo, johtaja, Isännöintiliitto, p. 040 5566 697

Julkaistu: 7.1.2016 10:49