Etusivu > Ajankohtaista > Uusi laki muuttaa hissien tarkastuskäytäntöä

Uusi laki muuttaa hissien tarkastuskäytäntöä


Uusi hissiturvallisuuslaki korvaa aiemmin sähköturvallisuuslaissa olleen hissejä koskevan säätelyn. Laki käsitellään eduskunnassa lähipäivinä. Hissin ensimmäistä tarkistusta on määrä aikaistaa ja pätevyysvaatimusluokkia karsia.

Ensimmäisen määräaikaistarkastuksen ajankohtaa ehdotetaan aikaistettavaksi siten, että tarkastus tulisi tehdä jo kahden, ei vasta neljän vuoden aika hissin käyttöönotosta.

- Tarkastuksen teettäminen jo ennen urakoitsijan kahden vuoden takuuajan umpeen kulumista on hissin haltijan eli taloyhtiön kannalta hyvä asia, sillä silloin mahdolliset viat ja puutteet huomataan jo takuuajan kuluessa, kommentoi johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta.

Myös hissitöiden pätevyyskäytäntö muuttuu uuden lain myötä. Hissipätevyys 1- ja 2 -luokat korvataan yhdellä pätevyydellä, joka oikeuttaa toimimaan hissitöiden johtajana hissien huolto-, korjaus- ja muutostöissä mukaan lukien tarvittavat sähkötyöt.

Muutoksia on tulossa myös hissin tarkastuksen yhteydessä laadittavan pöytäkirjan muotovaatimuksiin. Lakiehdotuksessa on lähdetty siinä, ettei tarkastuspöytäkirjan tarvitsisi olla tarkastuksen tekijän allekirjoittama.

- Tämä poikkeaa teknisten selvitysten tyypillisestä laatimistavasta, mutta lakiehdotuksessa ei perustella syytä poikkeukselliseen menettelyyn. Pykälää tulisikin muuttaa siten, että siinä edellytettäisiin asiakirjan allekirjoittamista ja allekirjoitetun tarkastuspöytäkirjan toimittamista hissin haltijalle. Lisäksi pöytäkirjasta tulisi ilmetä tarkastuksen tehneen henkilön nimi, Leiwo Isännöintiliitosta linjaa.

Nimi olisi avuksi tilanteissa, joissa tarkastukseen tai siinä esille tulleisiin asioihin tarvitsee palata myöhemmin.

Uuden hissiturvallisuuslain on määrä tulla voimaan 20. huhtikuuta 2016.

Julkaistu: 1.3.2016 08:59