Etusivu > Ajankohtaista > Laki pakottaa uusimaan sisäverkkoja - myös osakkaan remontissa muistettava M65

Laki pakottaa uusimaan sisäverkkoja - myös osakkaan remontissa muistettava M65

Heinäkuun 2016 alusta tuli voimaan lakimuutos, tarkemmin sanottuna tietoyhteiskuntakaaren 249 §, joka pakottaa taloyhtiön uusimaan myös sisäverkon suurten peruskorjaushankkeiden yhteydessä. Tarkoituksena on edistää nopeita laajakaistayhteyksiä tukevien sisäverkkojen rakentamista.

Säännöstä aletaan soveltaa hankkeisiin, joiden rakennuslupahakemus on jätetty 1.1.2017 tai sen jälkeen. Käytännössä sisäiset viestintäverkot pitää uudistaa peruskorjaushankkeiden yhteydessä silloin, kun viestintäverkon asentaminen on rakennusteknisesti perusteltua. Esimerkiksi putki-, sähkö- tai julkisivuremontin yhteydessä johtoteiden rakentaminen helpottuu, jolloin sisäverkkojen uudistaminen on myös kustannustehokasta.

Sisäverkkojen uudistamista säätelee yksityiskohtaisemmin Viestintäviraston määräys (M65), joka on vast´ikään päivitetty vastaamaan lakimuutosta. Isännöinnin tehtäväksi jää huolehtia siitä, että sisäverkon suunnittelussa, toteutuksessa, testauksessa ja dokumentoinnissa huomioidaan määräyksen sanelemat velvoitteet.

Uutta viestintäviraston määräyksessä M65 on luku 12, jossa kerrotaan konkreettisesti, miten taloyhtiön pitää itse todentaa sisäverkkonsa asianmukaisuus, jos se ei säästöhakuisena halua uusia sisäverkkoa ison korjaushankkeen yhteydessä. Käytännössä todentaminen tapahtuu hankkimalla palvelu sisäverkkoasiantuntijalta.

Jos todetaan, että taloyhtiön sisäverkko ei täytä määräyksen M65 kriteereitä, eli esimerkiksi yhteysnopeus jää alle vaaditun 30 Mbit/s, taloyhtiön on uusittava sisäverkko.

Määräys koskee myös kotikaapelien uusijaa

Määräystä M65 sovelletaan myös osakkaan huoneistossaan tekemiin muutostöihin kuten kotikaapeloinnin tai nousukaapeloinnin kunnostamiseen ja uudistamiseen. Koska sisäverkon omistaja eli taloyhtiö on vastuussa sisäverkon määräyksen mukaisuudesta, tulee isännöinnin taloyhtiön edustajana huolehtia, että myös osakkaiden tekemät muutostyöt tehdään määräyksen M65 mukaisesti.

Isännöintiliiton yritysjäsensivuilta löydät päivitetyn Sisäverkkojen uudistamisen ja kunnossapidon ABC -ohjeen. Tutustu siihen ja päivitä tietosi sekä sisäverkkojen rakentamisvelvoitteesta että huoneistoremontti-ilmoitusten hoitamisesta.

Ohjeet ja mallit yritysjäsensivuilla

Viestintävirasto: Määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista

Julkaistu: 5.7.2016 13:47